Güç deyince ‘sağlık’ ve ‘para’, güven deyince ‘ev’ akla geliyor...

ERGO tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını yorumlayan ERGO İcra Kurulu Üyesi Sedef Korkmaz, “Türk halkının yüzde 46’sı ‘güç’ kavramını, para ve maddi güç ile bağdaştırıyor. Güç denildiğinde kadınların aklına daha çok ‘sağlık’ gelirken, erkeklerin aklına ‘para’ geliyor. Halkımızın kendini en güvende hissettiği yer ise evi” dedi.

ERGO kentsel alanlarda yaşayan Türk halkının güven, güç, risk ve gelecek ile ilgili konulara yönelik algısını öğrenmek amacıyla bir araştırma yaptırdı. Era Research & Consultancy tarafından Şubat-Mart 2010 tarihleri arasında, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Van illerinde toplam 1020 kişi üzerinde yürütülen ‘Güven, Risk ve Gelecek’ araştırması, Türk halkı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırma sonuçlarını paylaşan Ergo İcra Kurulu Üyesi Sedef Korkmaz, şunları söyledi:

Araştırma sonuçlarına göre Türk halkının yüzde 46’sı ‘güç’ kavramını, ‘para ve maddi güç’ ile bağdaştırıyor. İkinci sırada ise yüzde 21 ile ‘sağlık’ geliyor. Sağlık, özellikle yaş ilerledikçe ön plana çıkıyor. 35 yaş ve üzeri insanların önemli kısmı, sağlıklı olduğunda kendini güçlü hissediyor. Başarı, kariyer gibi kavramlar ise daha gerilerde kalıyor. Güç konusunda dikkat çeken bir özellik de kadınlar ile erkeklerin algıları arasındaki fark. Güç denildiğinde kadınların aklına daha çok ‘sağlık’ gelirken, erkekler ‘para’ diyor. Kendisini güçsüz hissettiği zaman sorulduğunda ise hem kadınlar hem erkekler önce ‘sağlıkla ilgili sorun olduğu zaman’ yanıtını veriyor. ‘Parasızlık’ ise araştırmada ikinci sırada yer alıyor.

Evimde güvendeyim
Türk halkının kendisini en çok evinde güvende hissettiğini ifade eden Korkmaz, “Araştırmaya katılanların yüzde 92’si kendinizi en güvende hissettiğiniz yer sorusuna ‘evim’ yanıtını veriyor. İnsanların kendisini yanında en güvende hissettiği kişi ise eşi. Araştırma sonuçlarına göre kadınların yüzde 54’ü, erkeklerin ise yüzde 37’si eşlerinin yanında kendini güvende hissediyor. Eşlerin ardından ikinci sırada aile geliyor. Aile içinde ise net bir anne eğilimi dikkat çekiyor. Kendinizi kimin yanında güvende hissediyorsunuz sorusuna ‘anne’ yanıtını verenler, baba yanıtını verenlerin iki katını aşıyor. Para meseleleri söz konusu olduğunda ise kadınlar eşlerine güvenirken, erkekler kendilerine güvendiğini ifade ediyor, bekarlar ise ailelerine güveniyor” dedi.

Risk almıyoruz
Türk halkının en önemli özelliklerinden birinin de temkinli yaklaşımı olduğunu kaydeden Korkmaz, “Araştırmaya göre Türkler, özellikle de para konusunda risk almaya yanaşmıyor. Katılımcılara göre borsada oynamak en riskli davranışlardan biri. Aynı şekilde bankadan kredi almak, tanıdıklardan büyük miktarda borç almak, yeni iş kurmak ve işten ayrılmak da riskli davranışlar sınıfına giriyor” diye konuştu. Türklerin özel hayatlarında da çok fazla risk almadığını belirten Korkmaz, “Bu nedenle çok iyi tanımadıkları insanlara pek güvenmiyor, sırrını kimseyle paylaşmıyor. Evlenmeyi risk olarak görenler de ciddi bir oran oluşturuyor ancak boşanmak evlenmekten daha riskli bir davranış olarak değerlendiriliyor” dedi.